^Na vrh strane
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Konferencija o kooperativnom obrazovanju

Ako ti se sviđa podeli sa prijateljima!!!
FaceBook  Twitter  

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječar, 03.12.2015. godine, predstavljena je studija izvodljivosti kooperativnog (dualnog) obrazovanja u sistemu srednjih škola u Srbiji. Studiju je na inicijativu Privredne komore Srbije radila nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
Učesnike konferencije, predstavnike privrede i obrazovanja Timočke krajine, pozdravio je predsednik Regionalne privredne komore Zaječar, Dejan Tošić. On je naglasio da je RPK Zaječar kao suorganizator i domaćin ovog skupa, spremna da i dalje bude spona između privrede i obrazovanja.
Mr Mirjana Kovačević, direktor centra za edukaciju PKS, objasnila je privrednicima da je u obrazovni sistem potrebno ubaciti elemente dualnog obrazovanja. To praktično znači, učenje na dva mesta, u školi i u ogovarajućoj kompaniji. Cilj ovog projekta je, pre svega, sagledavanje stanja u obrazovnom sistemu Srbije, i načini da se on unapredi.
Model dominacije praktične obuke, u odnosu na teorijska znanja, doneo je dobre rezultate u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, rekla je Jelena Stojanović Đumić, viša menadžerka projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ iz GIZ-a. Ona je govorila da je dualni način obrazovanja u evropskim zemljama razvijan stotinama godina, tako da ga je nemoguće kompletno preslikati kod nas. Kooperativno obrazovanje je novoformirani model obrazovanja, koji predstavlja implementaciju pojedinih elemenata iz dualnog, naglasila je.
Ovakav način obrazovanja, trebalo bi da u trogodišnjim školama, osposobi tačno određene profile radnika koji su pripremljeni za posao određene kompanije. To se postiže pre svega većim brojem sati praktične nastave i manjim obimom teorijskih časova, rekao je Goran Stanković, direktor Tehničke škole u Zaječaru, i dodao da je zbog slabije privredne aktivnosti, u lokalnim uslovima teško obezbediti đacima stručnu praksu i edukovane mentore.
Anđela Risantijević, predstavnik UTP hotel „Srbija Tis“, smatra da je dobra stručna praksa najbolji put do radnog mesta.
U konstruktivnoj diskusiji, učesnici konferencije razmenili su i različite stavove, ali su se jednoglasno složili da je uvođenje kooperativnog obrazovanja jedan od načina da se poslodavcima obezbede radnici koji su potrebni njihovim kompanijama, sa druge strane, svršeni srednjoškolci, uz stručna znanja, stečena u konkretnim preduzećima, mnogo lakše i brže bi dolazili do posla. Na taj način privreda bi lakše dolazila do radnika, a mladi bi se lakše opredeljivali za one profesije koje su potrebne firmama.