Aktivnosti u okviru projekta "Razvoj preduzetničkog učenja"

SEECEL 2. preduzetnički kamp u Šibeniku

Ako ti se sviđa podeli sa prijateljima!!!
FaceBook  Twitter  
Druga Seecel-ova konferencija o Preduzetničkom učenju u Šibeniku
Entrepreneurial Camp: Learning for Entrepreneurial Eco-system 

Marija Jocić, učenica odeljenja S31, u pratnji direktora škole Gorana Stankovića i nastavnika engleskog jezika, koordinatora projekta, Saše Nikolića, dobili su priliku da na ovoj konferenciji, održanoj od 16. do 19. oktobra 2016. godine u Solaris Beach Resortu u Šibeniku, predstavljaju našu školu. Na ovoj konferenciji učestvovalil su predstavnici preko 100 škola koje su bile uključene u projekat. Za nas je ovo bila prilika da predstavimo šta svo sve uradili u toku realizacije projekta ali i da se upoznamo sa radovima kolega i učenika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova i Turske.

Pored predstavnika škola iz Srbije Kampu su prisustvovali i gospođa Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje, g. Radovan Živković, rukovodilac sektora za srednje stručno obrazovanje, gospođa Gordana Čaprić, pomoćnik direktora Centra za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gospođa Gorica Stanojević iz Regionalnog centra za stručno usavršavanje u Čačku i gospođa Gorana Tanasković iz Regionalne privredne komore Kraljevo.

Jedan od pripremnih zadataka bila je izrada plakata koji će predstaviti sve projektne aktivnosti tokom dvogodišnjeg pilot-ciklusa. Kao pripremne radnje pred sam odlazak na konferenciju  izradili smo i letke, brošure, plakate u malom, koje smo delili zainteresovanima za naše aktivnosti u projektu. Pun pogodak su bile i naše majice u kojima smo svi bili obučeni prvog dana na Market Place-u. 

Konfernciju je obogatio svojom pojavom i neposrednošću moderator Frano Riđan, poznati radijski i televizijski voditelj (Dobro jutro, Hrvatska), hrvatska verzija  našeg televizijskog šoumena Ivana Ivanovića.

Program  konferencije je kroz četiri dana bio tematski organizovan.

Prvi dan – Join - ponudio je registraciju i upoznavanje ostalih učesnika i pripreme predstojećih aktivnosti.
Drugi dan – Share and Learn – sastojao se iz nekoliko delova:
Assembling of Market Space (postavljanje postera i ostalih materijala koji su učesnici doneli sa sobom).

     
Celebration of Joint Achievements (Slavljenje zajedničkih dostignuća), gde su govornici bili: Efka Heder, Michel Catinat ispred Evropske komisije, Kristen Van der Eynde ispred Evropske fondacije za obuku i Želimir Kramarić ispred Hrvatske Privredne Komore.
Entrepreneurial Learning Coming your way (službeno otvaranje sajma ) i predstavljanje škola gde su reprezentativni govornici bili: Efka Heder ispred SEECEL-a, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i predsednik okruga Goran Pauk. 
Predstavljena je i eksterna evaluacija SEECEL-ovih dostignuća za koje je organizacija dobila posebnu nagradu Evropske komisije i prepoznata je kao jedna od pet najboljih svetskih organizacija na područiju doživotnog učenja​​.
Treći dan  – Discover – takođe je ponudio nekoliko događaja; panel diskusije, radionice i govore istaknutih evropskih ekonomskih i obrazovnih stručnjaka: od predstavljanja evropskih obrazovnih okvira i iskustava u evropskim školskim sistemima, do iskustava uspešnih malih i srednjih preduzeća širom Evrope (uključujući i govor našeg uspešnog preduzetnika iz Srbije Nebojše Matića,vlasnika preduzeća Mikroelektronika, koji 99% svoje proizvodnje izvozi u inostranstvo.)
Četvrti dan – Future – najbolje za kraj. Dodeljena su obeležja školama i fakultetima pa je tako i naša škola, za aktivnosti sprovedene u dvogodišnjem pilot-ciklusu, proglašena je Preduzetničkom školom.
Posle ovog kampa predstoji nam dalje dokazivanje, ne samo kroz preduzetništvo već i kroz mnoge druge projekte i aktivnosti. Osim ceremonije dodele obeležja, četvrti je dan poslužio i za iznošenje planova za budućnost, za učvršćivanje postojećih veza sa školama iz Srbije već uključenih u projekat kao i za povezivanje i ostvaranje saradnje i sa školama iz drugih delova Evrope.